Požiūris į Bordeaux (Bordo) vynus

  • Požiūris į Bordeaux (Bordo) vynus

    Bordeaux (Bordo) vynai dėl savo kokybės žinomi visame pasaulyje. Vis dėlto daugeliui Bordeaux vynai asocijuojasi su aukšta kaina. Norime sugriauti mitą, sakydami, kad tai yra visiška KLAIDA! Bordeaux vynai yra dviejų kategorijų:
    * prabangus vynas (labai brangūs)
    * įperkamos kainos vynai (kurie vis tiek yra aukštos kokybės)
    Pasirinkite Bordeaux vynų ČIA

    Bordeaux (Bordo) vyndarystės regionas yra pietvakarių Prancūzijoje, tai antras pagal dydį Prancūzijoje regionas (už jį didesnis tik Languedoc (Langedokas) regionas. Bordeaux regionas išsidėstęs abipus Gironde upės estuarijos (pereinamoji vieta žiotyse, kurioje susilieja gėlas upės ir sūrus jūros vanduo), bei palei Garonne ir Dordogne upes. Regione vyrauja jūrinis klimatas. Bordeaux vynas skirstomas į 57 apeliacijas (Appelation – tai geografinė nuoroda, nurodanti, kurioje vietovėje buvo išaugintos vynuogės ir pagamintas vynas. Šios geografinės nuorodos suteikimą ir vartojimą reglamentuoja valstybių nustatytos griežtos taisyklės). Regione daugiausiai gaminamas raudonas vynas, tuo tarpu baltojo vyno gaminama 6 kartus mažiau.

    Pabandykime išsklaidyti vieną didžiausių vyno pasaulio mitų: ar visi Bordeaux (Bordo) vynai yra brangūs ir neįperkami? Žinoma, kai kurie buteliai gali kainuoti dešimtis ar net šimtus tūkstančių eurų, tačiau šiame Prancūzijos regione yra daugiau nei 7000 dvarviečių ūkių (château) gaminančių vyną, kuris labai skiriasi tarpusavyje dėl kokybės lygio ir kainos, tad tikrai kiekvienas ras sau tinkamą. Konkretiems vyno ūkiams egzistuoja savita klasifikacija, sukurta 1855 metais imperatoriaus Napoleono III nurodymu, rengiantis pasaulinei parodai Paryžiuje. Klasifikacija buvo pagrįsta tik vieno butelio kaina ir niekuo kitu. Svarbu prisiminti, kad tai buvo tuo metu, kai kaina tiesiogiai priklausė nuo kokybės. Pagal šią klasifikaciją, vydarystės ūkiai buvo suskirstyti į 5 kategorijas (cru) pagal kainą. Aukščiausia kategorija vadinama Premier Cru (pirmasis auginimas), žemiausia – Cinquième Cru (penktasis auginimas). Į šią klasifikaciją įtraukti ūkiai tai pažymi savo vyno etiketėse (pvz., Grand Cru Classé). Ši klasifikacija galioja iki šiol, tačiau daugiausia apima tik Médoc regiono vynus. Į 1855 metų klasifikaciją neįtrauktiems Medoc regiono ūkiams vertinti nuo 1932 metų sukurta nauja klasifikacija – Cru Bourgeois. Į 1855 metų klasifikaciją beveik neįtrauktų regionų (Saint-Émilion ir Graves) vynams sukurtos atskiros klasifikacijos: Saint-Émilion klasifikacija sukurta 1954-ais, o Graves – 1959-aisiais. Pomerol regiono ūkiai oficialios klasifikacijos neturi. Klasifikavimo sistema šiandien pilnai nepasiteisintų, nes joje nebuvo atsižvelgiama į rinkodarą, pakuotę, skvarbą socialinėje žiniasklaidoje ir daugybę kitų kriterijų. Auksinė šiandienos rinkodaros taisyklė: prekių ženklų galia. Žmonės reaguoja į prekės ženklus, kai kalbama apie VISKĄ, todėl, žinoma, vynas nėra išimtis, - kuo prekinis ženklas žinomesnis, tuo jis labiai geidžiamas, todėl kaina aukštesnė, ir atvirkščiai (su menkomis išimtimis) be didesnių kompromisų vyno kokybei. Kaip minėjome, 1855 metų klasifikacija buvo grindžiama tik kaina, tačiau tai visiškai nereiškia, kad dvarviečių ūkiai (château) neišaugo iki šiandien gerai vertinamų vyno ūkių už įperkamą kainą.

    Įdomūs faktai apie Bordeaux.
    - Kas sekundę pasaulyje parduodama 15 butelių Bordeaux vyno.
    - Bordeaux vyno auginimo regionas apima maždaug 94 600 hektarų vynuogynų.
    - Daugiau kaip 75% Bordeaux vynuogynų ploto sertifikuota pagal aplinkosaugos iniciatyvą.
    - Vynuogės čia auginamos jau beveik 2000 metų.
    - Populiariausias raudonųjų Bordeaux vynų mišinys yra Cabernet Sauvignon ir Merlot vynuogių mišinys (įvairiomis proporcijomis ir dažnai su trupučiu Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec arba Carmenère).
    - Šie vynai paprastai fermentuojami atskirai, o prieš maišant ir išleidžiant į rinką, apie 18 mėnesių brandinami statinėse. 


      

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne