Romo rūšys pagal naudojamą žaliavą: melasos ar cukranendrių sulčių romas?

Romo rūšys pagal naudojamą žaliavą: melasos ar cukranendrių sulčių romas?

Nors daugiau kaip 90% oficialiai rinkoje parduodamo romo gaminama iš melasos, tačiau šio gėrimo megėjai vis dažniau renkasi Rhum Agricole, kuris fermentuojamas ir distiliuojams iš grynų cukranendrių sulčių. Šiuos romus sieja augalas, kilęs iš Naujosios Gvinėjos. Tai Saccharum Officinarum (viena produktyviausių ir intensyviausiai auginamų cukranendrių rūšių. Apie 70% pasaulyje pagaminamo cukraus gaunama iš Saccharum Officinarum ir šios rūšies hibridų), kuris paplito Azijoje, Artimuosiuose Rytuose ir Europoje. Vėliau kolonizacijos laikotarpiu jis paplito ir visame pasaulyje. 

Pirmieji grynų cukranendrių sulčių distiliavimo pėdsakai rasti Brazilijoje, kur gaminama cachaça. Cachaça – tradicinis cukranendrių eau de vie (Prancūziškai „spiritinis“, Lietuviškai "gyvybės vanduo") - skaidrus, bespalvis brendis, gaminamas fermentacijos ir dvigubos distiliacijos būdu. Dar žinomas kaip pinga, caninha ir kitais pavadinimai yra populiariausias spiritinis gėrimas tarp kitų distiliuotų alkoholinių gėrimų Brazilijoje. Už Brazilijos ribų cachaça naudojama beveik vien kaip tropinių gėrimų sudedamoji dalis, o žymiausias kokteilis - caipirinha. Tačiau iš grynų cukranendrių sulčių distiliuotų gėrimų galima rasti ne tik Brazilijoje, tačiau daug kur pasaulyje, pavyzdžiui, Žaliojo Kyšulio (Cape Verde) salose, Pietų Afrikoje, Meksikoje, Haityje. Iš šios praktikos ir atsirado puikus romo stilius – agricultural rum (žemės ūkio romas). Daugiausia jo gaminama Prancūzijos Vakarų Indijos Karibų jūros regione (Martinika, Dominika, Haitis, Gvadelupa).

Grynų cukranendrių sulčių romo dvasią neabejotinai geriausiai atspindi terroir (Terroir (iš terre - "žemė") - tai Prancūziškas terminas, kuriuo apibūdinami aplinkos veiksniai, darantys įtaką pasėlių fenotipui, įskaitant unikalias aplinkos sąlygas, ūkininkavimo praktiką ir specifinę pasėlių augimo aplinką), kurioje romas pagamintas. Cukranendrių veislė, klimatas, poveikis, drėgmė... visas kompleksas veiksnių daro įtaką cukranendrėms, taigi ir iš jų gaminamam romui. Cukranendrių ir terroir svarba gaminant romą yra itin reikšminga.

Skirtingi grynų cukranendrių sulčių spiritinių gėrimų stiliai
Grynųjų cukranendrių sulčių romas gali būti vadinamas įvairiais pavadinimais, priklausomai nuo to, kur jis gaminamas. Cachaça, Clairin (gaminamas iš vietinių nehibridizuotų cukranendrių veislių, be cheminio įsikišimo į žemdirbystę. Sultys spontaniškai fermentuojamos be atrinktų mielių, taikant XVIII amžiaus distiliavimo metodus, be filtravimo), Grogue (dar vadinamas grogu arba grogo (kilęs iš angliško grog), yra Žaliojo Kyšulio salų spiritinis gėrimas, Aguardente, gaminamas iš cukranendrių. XVI amžiuje iš Portugalijos išvaryti žydai atsivežė savo katilus ir distiliavo grynas cukranendrių sultis. Jo gamyba tebėra labai amatininkiška, ir beveik pilnai visos cukranendrės sunaudojamos grogui gaminti. Cukranendrės apdorojamos presu, vadinamu trapiche), Rhum Agricole (žemės ūkio romas (agricultural rum)).

Rhum Agricole (žemės ūkio romas (agricultural rum))
Prancūziškai kalbančiuose kraštuose romas paprastai skiriasi nuo kitose Vakarų Indijos dalyse iš melasos gaminamo romo (Rum, Ron), todėl vadinamas Rhum. Šis romas originaliai distiliuojamas tik Prancūzijos Vakarų Indijos (French West India) regione, esamuose ir būvusiuose Prancūzijos užjūrio departamentuose (Martinikoje, Gvadelupoje, Reunjone, Gajanoje), ir Madeiroje (žemės ūkio romo gamybą reglamentuoja Europa, kuriai ši sala priklauso). Beje, Martinika yra vienintelis geografinis regionas pasaulyje, turintis AOC (Appellation d'Origine Contrôlée ) sertifikavimą romo pramonėje. 

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne