Burgundijos vynuogynuose gimsta puikūs istoriškai ir tarptautiniu mastu pripažinti vynai

Burgundijos vynuogynuose gimsta puikūs istoriškai ir tarptautiniu mastu pripažinti vynai

Burgundija. Tai vienas prestižiškiausių vyno gamybos regionų Prancūzijoje. Burgundijos vynuogynuose gimsta puikūs istoriškai ir tarptautiniu mastu pripažinti vynai. 

Burgundija. Tai vienas prestižiškiausių vyno gamybos regionų Prancūzijoje. Burgundijos vynuogynuose gimsta puikūs istoriškai ir tarptautiniu mastu pripažinti vynai.
Burgundijos vyno gamybai teisiškai reglamentuoti nuo 1935 metų visoje Prancūzijoje imta kurti apeliacijų sistemą. Burgundiško vyno klasifikacija yra sudėtinga, šiame regione išskiriama virš 100 apeliacijų (AOC). Burgundijos vynų klasifikacija labiausiai orientuota į vietovės (terroir) apibrėžimą, t.y. į geografinę klasifikaciją, tuo tarpu klasifikuojant Bordeaux, didžiausias dėmesys skiriamas konkretiems gamintojams apibrėžti.
Visos Burgundiškos vyno apeliacijos pakvies Jus į nevaržomą gurmaniškų pojūčių kelionę. Garsiausios apeliacijos regione yra 32 PREMIER CRU teritorijos, kuriose gaminamas aukščiausios kokybės vynas. Čia pagaminama 1.5 proc. viso Burgundiško vyno. Vynas negali būti brandinamas trumpiau nei 5-7 metus. Sekanti apeliacija AOC hierarchijoje yra 562 GRAND CRU teritorijos, kuriose pagaminama 10 proc. viso Burgundiško vyno. Vynas negali būti brandinamas trumpiau nei 3-5 metus. Čia taip pat atrasite labai gražių kaimų ar miestelių, kurių pavadinimas tampa ir apeliacjos pavadinimu. Viso priskaičiuojama 44 tokios apeliacijos, kuriose pagaminama 34 proc. viso Burgundiško vyno ir 23 Regionines apeliacijas, kuriose pagaminama 54 proc. Burgundiško vyno. Pavyzdžiui „Mâcon" geografinis pavadinimas Mâconnais regione, po kuriuo rašoma Azé, žymint baltuosius (Chardonnay), raudonuosius (Gamay vynuogės) ir rožinius vynus, pagamintus tik Azé kaimelio teritorijoje.
Azé gražios geltono aukso spalvos baltasis vynas pasižymi intensyviais ir labai maloniais sodo vaisių (persikų, abrikosų, svarainių) aromatais nosyje. Gomuryje gyvybingas, o šį pojūtį pratęsia lengva rūgštelė, kuri užtrunka poskonyje. Dėl savo aromato ir minkštumo gomuryje šis vynas natūraliai derės su ožkų sūriais, su ant grotelių kepta paukštiena arba kepta žuvimi, ypač su gėlavandenių žuvų patiekalais (pvz.: karpis su baltojo vyno padažu).
Raudonieji vynai, kartais brandinami ąžuolo statinėse, yra intensyvios granato spalvos, nosyje greitai atsiskleidžia juodųjų vaisių (mėlynių, gervuogių) ir miško uogų uogienės aromatai. Gomuryje vynas išlieka tvirtas, be ryškaus aštrumo. Šie aromatingi, pilno kūno vynai puikiai dera su antienos patiekalais ar troškintais jautienos šonkauliais. Taip pat puikiai dera su trumpo brandinimo karvių sūriu, - šis derinys padeda išsaugoti Gamay vynuogių šviežumo pojūtį.

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne